KUCHNIA

Jednym z typowych dań dla Lubelszczyzny są parowańce, czyli pierogi z serem przypominające zgniecioną kulę. Są w tym regionie najbardziej znanym i popularnym rodzajem pierogów.


Czy znasz najbardziej popularne danie w Lublinie? Tak, to cebularz. Cebularz, to pyszna pizza zrobiona z cebuli. Czy wiesz że w Lublinie mamy nawet jego muzeum? Będziesz miał tam możliwość stworzenia własnego cebularza. Tutaj znajdziesz szczegółowe informacje.


Z mięs typowa dla kuchni lubelskiej jest świeżonka, czyli mięso smażone z przyprawami i cebulą. Do tego dochodzą kiełbasa z fasoli czy drobiowy „chrust”


28

Pierogi po lubelsku 

Są to pierogi ze słodkim, białym serem.

Najlepsze ugotowane w gorącej wodzie, serwowane ze słodką śmietanką lub jogurtem i cukrem.

Możesz je kupić w regionalnych restauracjach albo w garmażerce.

 


29

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Są to pierogi ze słodką kaszą gryczaną i słodkim, białym serem.

Najlepsze usmażone, polane jogurtem.

Możesz je kupić w regionalnych restauracjach albo w garmażerce.

 


30

Cebularz

To placek z cebulą.

Ten wyjątkowy, delikatny placek z cebulą i makiem możesz kupić w lokalnych restauracjach lub w piekarniach.

Co jest lepszą opcją?

Serwowane z masłem, solą i pieprzem.


31

Forszmak lubelski

Jest lokalną zupą zrobioną z kurczaka, szynki, warzyw i bulionu pomidorowego.

Jest to bardzo pożywny posiłek ze względu na duże kawałki mięsa w zupie.

Możesz spróbować zjeść ją w barze, lokalnych restauracjach, stołówkach.

 


 

Miód

Miód jest prawdziwie regionalnym jedzeniem Lublina.

Najbardziej rekomendowanym miodem jest miód gryczany dostępny na lokalnych targach z żywnością.

 


sekacz1

Sękacz podlaski

Jest to produkt cukierniczy którego wygląd wynika ze specyficznego sposobu przyrządzenia. Kształtem przypomina jodłę, ponieważ wypala się go ręcznie nad rozgrzanym paleniskiem. Dzięki takiej metodzie, produkt ten zachowuje świeżość przez 10 tygodni.

Tradycyjne sękacze można kupić w Cukierni Zaniewicz-Lublin ul. Fabryczna 2.

 


piernik_jablonnadscf1421Piernik Lubelski

Jest to idealna propozycja dla amatorów słodkości dbających o zdrowie, ponieważ piernik lubelski nie tuczy.

Piernik składa się z dwóch warstw ciasta przełożonego powidłami śliwkowymi.

Składniki pochodzą oczywiście z regionu i są to: miód pszczeli wielokwiatowy, śliwki węgierki, mąka i mleko. Co ciekawe, od początku podawany był bez polewy.


75Lody

Lubisz lody, ale poszukujesz lodów wyjątkowych? Sprawdź miejsca poniżej:

  • Lodziarnia Bosko ul. Krakowskie Przedmieście 4 – otrzymała tytuł Najlepsze lody w mieście 2016, dobre miejsce aby móc usiąść w Lodziarni z rodziną i zjeść lody własnej produkcji
  • Lodziarnia Jagoda ul. Sądowa 12 – dobre miejsce, aby zjeść lody włoskie z maszyny albo lody świderki
  • Lody Tajskie ul. Krakowskie Przedmieście 5 – orientalne lody robione tuż przy Tobie
  • Polonia Cafe ul. Orkana 4 (Pasaż Tesco) – około 100 różnych smaków

76Gofry

Lubisz gofry? Najlepsze gofry w mieście znajdziesz:

  • Gofry u Ireny na ul. Wileńskiej 21 oraz w Galerii Olimp al. Spółdzielczości Pracy 32 – najlepsze gofry w mieście, które posiadają długą historię i kultowy nastrój
  • Cukiernia Jagoda ul. Sądowa 12 – oprócz lodów i rurek z kremem, można zjeść tu też gofry

77Cukierni

Masz ochotę na dobre ciasto albo kawałek tortu i kawę?
Skorzystaj z oferty naszych lubelskich cukierni:

  • Cukiernia Williams ma kilka filii w mieście, w kawiarni w Galerii Olimp al. Spółdzielczości Pracy 32 należy skusić się na kawałek firmowego tortu Williams
  • Cukiernia Chmielewskiego na ul. Krakowskie Przedmieście 8 – najstarsza cukiernia Lublinie gdzie w kawałku ciasta lub rurki z kremem czuć tradycję Lublina
  • Cukiernia Staropolska na al. Racławickich 7 – posiada bogatą ofertę ciast, tortów własnego wyrobu o oryginalnych smakach, których nie można przegapić

87Kuchnia włoska w Lublinie

  • La Traviata – klimatyczna knajpka na Chopina 5, wyśmienite makarony i pizze przygotowywane przez prawdziwych znawców kuchni włoskiej
  • Ivo – Zielona 22 / Staszica 1, prawdziwa włoska kuchnia przygotowywana przez Ivo Violante
  • Giuseppe – Hipoteczna 3, miejsce na szybki lunch w Centrum, długa karta i smaczne sałatki
  • Viva la Pizza – świetna lokalizacja na deptaku (Krakowskie Przedmieście 30) i pyszne włoskie pizze
  • Toskania – eleganckie miejsce w Centrum Lublina w sam raz na wieczorne spotkanie, Chopina 13
  • Dominiumsprawdzone receptury i pizza prosto z pieca w kilku miejscach w Lublinie:
  • Corrado Italiano – dania z różnych regionów Włoch oraz codzienne promocje na wybrane dania (Tarasy Zamkowe, aleja Unii Lubelskiej 2)

64Gorąca kawa na wynos – w sam raz na jesienną pogodę

  • Bike cafe – najprostsza opcja: rowery z kawą można znaleźć bez problemu w centrum Lublina. Firma działa w Polsce od 2012 r., a na mapie dostępnej na stronie można sprawdzić, gdzie stoją rowery ze świeżym espresso.
  • Cafe Velo – pyszna kawa, a do tego możliwość spróbowania wyśmienitych tart (ul. Chopina 9/7)
  • Spinacz Cafe na Ewangelickiej 6 – świetna kawa na wynos, a dla głodnych wyborne sandwiche
  • Kawiarnia Kawka – zgodnie z ich maksymą „Życie zaczyna się po kawie” – (ul. Okopowa 9 i pół)
  • Cafe Mari – wyjątkowo klimatyczne miejsce, aż szkoda wychodzić z kawą na zewnątrz (ul. Artura Grottgera 8)
  • McDonalds – niezawodny dla spieszących się (ul. Krakowskie Przedmieście 52)
  • Wild Bean Cafe – dla amatorów nocnego picia kawy, blisko Uniwersytetu Przyrodniczego (ul. Północna 30)

Wegetariańskie Restauracje

W Lublinie jest wielu fanów zdrowego stylu jedzenia.

Mają oni powód do radości znajdując się tutaj z powodu mnóstwa wegetariańskich restauracji


Podpłomyki 

Polskie podpłomyki – Historia tego chleba sięga starożytnych czasów Słowian. Cienki chleb zrobiony z mąki, wody i soli był niegdyś pieczony na kamieniach nad ogniskiem. Tradycyjne podpłomyki powinny być pieczone na metalowej blasze położonej na piecu. Możliwe jest jednak upieczenie takiego chleba na zwykłej patelni. Wyglądają jak pita, ale dużo cieńsze. W smaku są natomiast chrupiące.

Można jeść je zamiast pieczywa ponieważ niegdyś był to jedyny chleb jedzony na terenach Polski lata temu. W polskich sklepach kupić można także podpłomyki jako słodkie, chrupiące wafle, które doskonale smakują z dżemem owocowym.


Tłusty Czwartek 

Tłusty Czwartek  co roku wypada w inny dzień w kalendarzu – jest ostatnim czwartkiem przed Środą Popielcową zaczynającą Wielki Post. W polskiej tradycji jest to tak ważny dzień, że nawet osoby na diecie sięgają wtedy po pączka. Zgodnie z tradycją, każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka, aby przez cały rok nie opuszczało go szczęście. Tradycyjny polski pączek całkowicie różni się od znanych donut’ów z zachodniej Europy i Ameryki.

Pączek to puszysta kula wielkości dłoni, zrobiona z ciasta drożdżowego, nadziana konfiturami lub dziką różą. Pączki posypuje się cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową lub polewa lukrem.