Jednym z typowych dań dla Lubelszczyzny są parowańce, czyli pierogi z serem przypominające zgniecioną kulę. Są w tym regionie najbardziej znanym i popularnym rodzajem pierogów.
Czy znasz najbardziej popularne danie w Lublinie? Tak, to cebularz. Cebularz, to pyszna pizza zrobiona z cebuli. Czy wiesz że w Lublinie mamy nawet jego muzeum? Będziesz miał tam możliwość stworzenia własnego cebularza. Tutaj znajdziesz szczegółowe informacje.
Z mięs typowa dla kuchni lubelskiej jest świeżonka, czyli mięso smażone z przyprawami i cebulą. Do tego dochodzą kiełbasa z fasoli czy drobiowy „chrust”
Pierogi po lubelsku
Są to pierogi ze słodkim, białym serem.
Najlepsze ugotowane w gorącej wodzie, serwowane ze słodką śmietanką lub jogurtem i cukrem.
Możesz je kupić w regionalnych restauracjach albo w garmażerce.
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Są to pierogi ze słodką kaszą gryczaną i słodkim, białym serem.
Najlepsze usmażone, polane jogurtem.
Możesz je kupić w regionalnych restauracjach albo w garmażerce.
Cebularz
To placek z cebulą.
Ten wyjątkowy, delikatny placek z cebulą i makiem możesz kupić w lokalnych restauracjach lub w piekarniach.
Co jest lepszą opcją?
Serwowane z masłem, solą i pieprzem.
Forszmak lubelski
Jest lokalną zupą zrobioną z kurczaka, szynki, warzyw i bulionu pomidorowego.
Jest to bardzo pożywny posiłek ze względu na duże kawałki mięsa w zupie.
Możesz spróbować zjeść ją w barze, lokalnych restauracjach, stołówkach.
Miód
Miód jest prawdziwie regionalnym jedzeniem Lublina.
Najbardziej rekomendowanym miodem jest miód gryczany dostępny na lokalnych targach z żywnością.
Sękacz podlaski
Jest to produkt cukierniczy którego wygląd wynika ze specyficznego sposobu przyrządzenia. Kształtem przypomina jodłę, ponieważ wypala się go ręcznie nad rozgrzanym paleniskiem. Dzięki takiej metodzie, produkt ten zachowuje świeżość przez 10 tygodni.
Tradycyjne sękacze można kupić w Cukierni Zaniewicz-Lublin ul. Fabryczna 2.
Piernik Lubelski
Jest to idealna propozycja dla amatorów słodkości dbających o zdrowie, ponieważ piernik lubelski nie tuczy.
Piernik składa się z dwóch warstw ciasta przełożonego powidłami śliwkowymi.
Składniki pochodzą oczywiście z regionu i są to: miód pszczeli wielokwiatowy, śliwki węgierki, mąka i mleko. Co ciekawe, od początku podawany był bez polewy.
Podpłomyki
Polskie podpłomyki – Historia tego chleba sięga starożytnych czasów Słowian. Cienki chleb zrobiony z mąki, wody i soli był niegdyś pieczony na kamieniach nad ogniskiem. Tradycyjne podpłomyki powinny być pieczone na metalowej blasze położonej na piecu. Możliwe jest jednak upieczenie takiego chleba na zwykłej patelni. Wyglądają jak pita, ale dużo cieńsze. W smaku są natomiast chrupiące.
Można jeść je zamiast pieczywa ponieważ niegdyś był to jedyny chleb jedzony na terenach Polski lata temu. W polskich sklepach kupić można także podpłomyki jako słodkie, chrupiące wafle, które doskonale smakują z dżemem owocowym.