• polski
    • angielski
    • ukraiński

Podpłomyki

Chleb jest najważniejszym produktem żywnościowym w zbalansowanej diecie. Istnieje wiele rodzajów pieczywa: chleb pełnoziarnisty, chleb pszenny, bułki, rogaliki, pita i wiele innych. Lubisz chleb typu pita lub tortilla? Jesteś prawdziwie przekonany, że taki chleb pochodzi z Bliskiego Wschodu lub innego egzotycznego miejsca? Chcielibyśmy Cię zaskoczyć i zaprezentować wyjątkowy, płaski chleb – Podpłomyk, który pochodzi jeszcze z czasów słowiańskich plemion. W tym artykule przedstawimy krótką historię różnych rodzajów płaskiego pieczywa.

Najbardziej popularnym tego typu pieczywem jest pita. Pita ma postać cienkiego placka pochodzącego z rejonów Bliskiego Wschodu. Podczas pieczenia, ciasto rośnie tak bardzo, że jest świetne do napełnienia go nadzieniem. Ten chleb wykorzystywany jest w krajach arabskich jako część posiłku, często podawany z sosami. W Turcji wykorzystywany jest do kebabów, natomiast w Grecji jako dodatek do gyrosa. Obecnie, pita jest popularna w restauracjach typu fast food oraz kebab.

Tortilla jest kolejnym rodzajem chleba używanym w restauracjach typu fast food. Należy rozróżnić hiszpańską tortillę, która jest oddzielnym posiłkiem wyglądającym trochę jak omlet, z meksykańską tortillą, którą są chipsy podobne do nachos. Tortilla jako chleb jest cienka i delikatna w smaku, zrobiona zazwyczaj z mąki pszennej (burrito) lub kukurydzianej (tacos). W Polsce używana do kebabów, kanapek lub tostów.

Kolejnym wyjątkowym rodzajem chleba jest maca. Jest to chrupiący, cienki chleb pieczony na ogniu mający swoje pochodzenie z terenów Izraela. Ten tradycyjny chleb jest przygotowywany przez Żydów w czasie Paschy.

Ostatnim rodzajem chleba, ale niemniej ważnym są polskie podpłomyki. Historia tego chleba sięga starożytnych czasów Słowian. Cienki chleb zrobiony z mąki, wody i soli był niegdyś pieczony na kamieniach nad ogniskiem. Tradycyjne podpłomyki powinny być pieczone na metalowej blasze położonej na piecu. Możliwe jest jednak upieczenie takiego chleba na zwykłej patelni. Podpłomyk wygląda jak pita, ale jest dużo cieńszy. W smaku jest chrupiący. Można jeść je zamiast pieczywa jak w czasach kiedy był to jedyny chleb jedzony na terenach Polski. W polskich sklepach kupić można także podpłomyki jako słodkie, chrupiące wafle, które doskonale smakują z dżemem owocowym.

Podsumowując, istnieje wiele rodzajów pieczywa. W zasadzie zawiera te same produkty, a jednak smakuje inaczej. Bywa chleb chrupiący lub delikatny, bywa duży i łatwy do zwijania oraz mały nieprzeznaczony do zawijania. Jeżeli chcesz spróbować prawdziwych, polskich podpłomyków to powinieneś spróbować zrobić je sam. Przepis jest prosty, a podpłomyki pyszne. Smacznego!