Tłusty czwartek

Tłusty czwartek

Raz w roku, w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, miasto wypełnia zachwycający zapach drożdży i dzikiej róży. Ten dzień nazywa się Tłustym Czwartkiem. Zgodnie z tradycją, każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka, aby mieć szczęście przez cały rok.

Tłusty czwartek ma co roku inną datę w kalendarzu. Jest to ostatni czwartek przed Środą Popielcową, która jest początkiem Wielkiego Postu. Dlaczego obchodzimy ten dzień? Tłusty Czwartek to polska tradycja jedzenia pączków przed Wielkim Postem.

Tradycyjny polski pączek różni się od znanego pączka z Europy Zachodniej i Ameryki. Polski pączek to puszysta kulka wielkości dłoni, wykonana z ciasta drożdżowego, nadziewana dżemem lub nadzieniem różanym. Pączki są pokryte cukrem pudrem, posypką kokosową, kandyzowaną skórką pomarańczową lub lukrem.

Pączki można znaleźć prawie w każdym sklepie spożywczym lub kawiarni w Tłusty Czwartek. Najlepsze pączki można jednak kupić w małych regionalnych piekarniach.

Aby poczuć prawdziwą atmosferę polskiej tradycji, musisz spróbować pączków oferowanych przez lubelskie piekarnie. Pamiętaj, że w Tłusty Czwartek pączki smakują niesamowicie dobrze. Spróbuj co najmniej jednego pączka tego dnia, jak głosi tradycja – na szczęście.